Resiliència

dissabte, 22 de maig del 2010

La resiliència és la capacitat de les persones per a sobreposar-se als períodes de dolor emocional. Aquesta capacitat de resistència emergeix en situacions de shock i de molt estrès emocional, com ara la pèrdua d’una persona estimada, el maltracte o l’abús físic o psíquic, l’abandó afectiu, el fracàs, les catàstrofes naturals o la pobresa extrema. Per totes aquestes raons, aquest terme és molt utilitzat en l’àmbit d’infància i menors, doncs és la meta que es vol aconseguir amb els infants i joves que resten en centres residencials d’acció educativa (CRAE).

Les pilars de la resiliència són els factors que resulten protectors per a l’ésser humà i són els següents: autoestima consistent, introspecció, independència, capacitat per relacionar-se i crear vincles, iniciativa, creativitat, humor, moralitat i capacitat de pensament crític. Cal dir que tot això s’ha de treballar amb els nens des que són ben petits per a que conforme vagin creixent tinguin ja assumits i integrats tots aquests valors i conceptes per a que es puguin enfrontar a situacions d’estrès i i dolor emocional de manera resilent.


“Cada
persona brilla con luz propia entre todas las demás. No hay dos fuegos iguales. Hay fuegos grandes y fuegos chicos y fuegos de todos los colores. Hay gente de fuego sereno, que ni se entera del viento y gente de fuego loco, que llena el aire de chispas. Algunos fuegos, fuegos bobos no alumbran ni queman, pero otros arden con tantas ganas que no se puede mirarlos sin parpadear y quien se acerca se enciende.”
Eduardo Galeano
Per saber-ne més...

El nostre xat