Fomentem la interculturalitat!

dimarts, 4 de maig del 2010

Interculturalitat és un terme sorgit des del el camp educatiu i amb l’aportació del camp de la sociologia, l’antropologia i la psicologia. La noció d’interculturalitat introdueix una perspectiva dinàmica de la cultura i de les cultures; es centra doncs en el contacte i la interacció sociocultural, no només en la juxtaposició de cultures que conviuen en una mateixa zona sinó anar una mica més lluny i barrejar-les.


La cultura no evoluciona si no és pel contacte amb altres cultures, però els contactes entre aquestes poden tenir característiques molt diverses.
Tota cultura és bàsicament pluricultural, és a dir s’ha anant formant i continua formant-se a partir dels contactes entre diverses comunitats de vides que aporten la seva manera de pensar, sentir i actuar. Evidentment els intercanvis culturals no tindran les mateixes característiques i efectes. És a partir d’aquests contactes que es produeix el mestissatge cultural: la barreja.

Si el concepte “pluricultural” serveix per caracteritzar una situació, la interculturalitat descriu una relació respectuosa entre cultures. Llavors interculturalitat implica, per definició, interacció.

No hi ha cultures ni millor ni pitjors. Hem d’acceptar que no existeixen les jerarquies entre cultures, per tant hem de considerar-les dignes i mereixedores de respecte. Això vol dir que l’única manera d’entendre les diferents cultures és interpretant les seves manifestacions d’acord amb els seus criteris culturals. No vol dir, això, que deixem de banda el nostre criteri, però si que suposa inicialment deixar-lo en suspens fins que no entenguem la complexitat simbòlica de les moltes pràctiques culturals.

Hem vist, doncs, que la pluriculturalitat caracteritza una situació, però no garantitza una relació respectuosa. La trobada de les cultures no és forçosament intercultural. Un fenomen cultural no vol dir que les cultures es trobin...pot haver-hi simplement agressió o eliminació.

“La trobada de les cultures es converteix en un fenomen cultural si, d'alguna manera, existeix acceptació i projecte comú" (Edgard Weber).
Per seguir fomentant la interculturalitat...
www.joves.net/.../interculturalitat/main.htm
www.interculturalitat.cat
www.bibgirona.net/.../interculturalitat/index.htm

El nostre xat